🌎
This job posting isn't available in all website languages

ENGIE Academy

Voor de techniekers van morgen

ENGIE Academy voorziet opleidingstrajecten voor bestaande & nieuwe ENGIE medewerkers en studenten.

Bijna gepakt en gezakt, klaar om naar de zon te vliegen? Relax, ENGIE zorgt voor een vlot verloop van je vlucht. Je vakantie start al meteen op de luchthaven, dankzij het optimaal teamwerk van honderden collega’s. Vlieg even mee, van primeur naar primeur.

Een onzichtbare, cruciale rol

Vliegvakantie, in een notendop wil dat zeggen: bagage inchecken, handbagage door de security loodsen en —niet onbelangrijk — met een veilig gevoel doorheen de luchthaven wandelen. Toch? Wel, overal speelt ENGIE een onzichtbare maar cruciale rol. “De schuifdeur waarlangs je binnenstapt, het infoscherm waarop je je vlucht raadpleegt, de weegschaal aan de check-in balie, de veiligheidscontrole van je handbagage, de sanitaire stop onderweg naar de gate, het opladen van je laptop aan de gate, de loopbrug richting vliegtuig: overal in Brussels Airport duiken we op, “zo verduidelijkt Didier Goossens van ENGIE Cofely de grote rol die de entiteit waar hij deel van uitmaakt speelt. “Zelfs de frisse lucht als je aan boord stapt, is er dankzij ons!” Alle installaties en gebouwen van onderhoud voorzien, dat vraagt om toptechnici die voortdurend bijgeschoold worden.

Ontdek onze jobs in luchthaveninfrastructuurOpleiding in Duitsland

“Klopt, in de luchtvaartsector veranderen technieken razendsnel en wij van ENGIE Cofely volgen dat op de voet op”, vult Nico Vyncke aan. Hij geeft een voorbeeld. “Eind dit jaar krijgt Brussels Airport acht nieuwe hightechtoestellen die, net als een CTscan, met 3D-beelden de ruimbagage screenen. We sturen hiervoor negen techniekers naar Duitsland, voor een intensieve opleiding.”

Ontdek onze jobs voor technici


We doen het allemaal

Didier schetst hoezeer de ENGIE-familie elkaar aanvult op Brussels Airport: “In het kort: wij van ENGIE Cofely verzorgen het onderhoud van de installaties die door ENGIE Fabricom en ENGIE Axima geplaatst worden.” “Juist”, knikt Peter Gheysels. “Wij bij ENGIE Fabricom staan in voor heel wat elektrische en elektromechanische uitrustingen, waaronder het volledige bagagesysteem en alle machines die instaan voor de screening van de handbagage. Plaatsing, onderhoud, herstellingen … we doen het allemaal. Veiligheid is vanzelfsprekend
cruciaal op Brussels Airport. Zowel voor de handbagage als de ruimbagage verhogen de veiligheidsstandaarden – en dat brengt steeds nieuwe screeningmachines met zich mee. Voor de nieuwe toestellen waarover Nico net sprak, is een van mijn collega’s, Alain, trouwens momenteel in
Moskou”.
​Wereldwijde reputatie

Wat bagagebehandeling en -screening betreft, heeft ENGIE Fabricom trouwens wereldwijd een dijk van een reputatie. “De afdeling Airport Systems heeft toepassingen in meer dan 50 luchthavens. Ons screeningsplatform voor handbagage in Zaventem is het meest moderne van Europa en hebben we al op meerdere plaatsen geïntroduceerd”, knikt Peter. “Onlangs nog haalden we een contract binnen in Griekenland, waar we een systeem met handscanners introduceren.”

Ticket naar de zon

Wie naar de zon wil, heeft een grote kans om bij TUI aan boord te gaan. De touroperator kent ENGIE Axima maar al te goed. In de grote onderhoudshal voor de TUI-vliegtuigen kwamen de collega’s met een huzarenstuk op de proppen. Axel Vandermeulen, Commercial Manager bij ENGIE Axima, legt uit: “We rustten de enorme loods — 30 meter hoog, 7 000 m2 betonvloer — uit met een branddetectie- en blussysteem, uniek in België. De hal kan door onze schuimblusinstallatie binnen de drie minuten bedekt worden met een 2 meter dikke schuimlaag. Schuim ja, want water was te gevaarlijk in combinatie met de kerosine van de vliegtuigen.” De activiteiten van ENGIE Axima zijn trouwens niet beperkt tot deze hal, zij plaatsten HVAC-installaties op diverse locaties in de hele luchthaven.

Ontdek onze jobs in luchthaveninfrastructuur

Wist je dat?

  • Je valies op 20 minuten tijd aan boord van het vliegtuig is.
  • Er 18 kilometer rollende band, aangedreven door 4000 energiebesparende motoren, nodig is om alle bagage te behandelen.
  • We op Brussels Airport gemiddeld 41 917 stukken bagage behandelen per dag.
  • We wereldwijd op meer dan 50 luchthavens aanwezig zijn, met preventieve controle en onderhoud van het softwarepark.
  • We op die manier over heel de wereld verantwoordelijk zijn voor meer dan 127 miljoen stukken bagage per jaar.
  • Ons meest recente succesverhaal er eentje op IT-vlak is? Air’NG is een gloednieuw ontwikkeld platform van ENGIE Fabricom dat alle ‘big data’ van de luchthaven in kaart brengt en opvolgt. Gemaakt op maat van Brussels Airport, maar intussen is er al internationale interesse.< back to the menu